Početna » Zanimljivosti i Zabava » 10 loših navika roditeljstva koje trebate izbegavati

10 loših navika roditeljstva koje trebate izbegavati

Koliko često ste čuli da loša deca dolaze od loših roditelja? Činjenica je da postoji nekoliko znakova lošeg roditeljstva. U stvarnom svetu naša dela govore više od reči. Stav, pogledi, ciljevi i perspektive deteta ovise u velikoj meri o tome šta on ili ona uči od svojih roditelja. U ovom članku, mi ćemo pogledati neke loše navike u koje roditelji padnu, često ne znajući to.

1. Nedostatak pravila

Kuća bez pravila će imati decu koja žele da učine sve što im je volja. Kuće sa roditeljima koji imaju zauzet život često zaborave da postave pravila za svoju decu. Važno je za decu da prate skup pravila da ih disciplinuju i da ostvare ono što je dobro i loše. Kada deca krše pravila, pobrinite se da vrlo jasno komunicirate o posledicama.

2. Kazna – usmeno ili fizički

Roditelji često dajz oduška prema svojoj ljutnji na svoju decu, a ne shvataju da takve akcije mogu deci trajno naneti psihološku štetu. Telesno kažnjavanje dece nije preporučljivo, jer bi im se to moglo obiti o glavu. Ako vrištite na vašu decu zbog malih grešaka, oni mogu postati vrlo agresivni. Takva dela će učiniti da vaše dete izgubi poverenje i razvije kompleks inferiornosti.

3. Ne provodite dovoljno vremena s decom

Istina je da su deca jako sretna kada im kupite poklone i grickalice. Ali, oni će očekivati ​​da komunicirate sa njima redovno da vam pričaju o svojim iskustvima svakodnevno. Trošenje kvalitetnog vremena je važan deo roditeljstva, jer bi deca trebala utešne reči njihovih roditelja i zagrljaj kada su zbunjena. Klinci kojima se ne daje dovoljno pažnje se ponašaju na čudan način, samo da bi privukli pažnju.

4. Maltretiranje drugih

Djeca imaju naviku da vas posmatraju i na taj način komuniciraju sa drugima. Dakle, jako je važno za vas da se prema starijima odnosite s poštovanjem, razgovarajte sa svojim supružnikom s ljubavlju i izrazite svoju zabrinutost kada je član porodice bolestan. Kada roditelji govore loše o drugima, prirodno je da dete veruje u to kao prihvatljivo ponašanje i pokazuje slično ponašanje prema drugima.

5. Biti vrlo zaštitni

Neki roditelji imaju tendenciju da prikriju greške svog deteta, što daje deci sigurnost da će njihove greške biti prikrivene svaki put. Kada štitite decu za greške koje prave, na kraju se oni neće osećati loše zbog svoje greške i očekivati će od vas ​​da ih prikrijete. Dozvolite vašoj deci da prave greške, ali se uzdržite od zaštite njihovih grešaka.

6. Favorizovanje nekoga

Kada roditelji imaju omiljeno dete, oni imaju tendenciju da razlikuju decu tako što  češće kažnjavaju ili nagrađuju drugo dete i to će ostati urezano u detetov um zauvek. Takve aktivnosti će nagnati dete da počne da vas mrzi. Klinci, koji su pretrpeli favoriziranje u svojim mlađim godinama često su ogovarali njihove roditelje nakon odrastanja. Pobrinite se da ne upoređujete svoje dete sa njihovim braćom ili sestrama, jer bi to moglo imati negativne reakcije kasnije.

7. Vređanje u javnosti

Neki roditelji mogli označiti svoju djecu kao glupe ili lenje i prozvati ih takvim imenima na javnim mestima slučajno, što može povrediti njihovu decu i smanjiti njihov nivo samopoštovanja. Slično tome, kritikujući njihove napore, vaša deca razvijaju ljubomoru i preziru drugu decu. Pobrinite se da ne zadirkujete ​​svoju decu u javnosti i izbeći ćete nenamerne negativne kritike, jer to može učiniti da vaša deca izražavaju depresivno ponašanje.

8. Razmažena deca

Ako ste mislili da ako razmazite vašu decu, da je to onačin izražavanja vaše ljubavi, setite se da je to jedan od prvih znakova lošeg roditeljstva. Kada roditelji ispune svaku želju svojeg deteta, nikada ih nećete naučiti vrednostima novca. Oni će takođe očekivati ​​da im kupite sve što traže i stvoriti će veliku frku kada kažete “Ne”. Naučiti ih vrednostima novca da se upoznaju da ga moraju koristiti mudro i da se više fokusiraju na uštedu novca.

9. Previše mešanja

Neki roditelji ometaju decu puno pokušavajući riješiti svaki problem koji je njihovo dete stvorilo. Roditelji moraju shvatiti da se tako ograničava mogućnosti društvenog razvoja njihove dece. Roditelji moraju da se uzdrže od ovog lošeg znaka roditeljstva, jer će napraviti decu zavisnim od njih i oni neće uspeti u konkurentnom svetu nakon odrastanja. Pustiti decu da se nose sa problemima samo će pomoći u poboljšanju njihovih sposobnosti.

10. Nedostatak poverenja

Važno je da roditelji imaju neki nivo povjerenja u svoju djecu. Prirodno je da se  vaše komšije ili deca u školi žale na vašu decu Ali, verujući u ono što drugi kažu o vašoj deci će stvoriti utisak u glavama vaše dece da im ne verujete. Takođe šaljete signale da vaše dete misli da je on ili ona lažov ili varalica u vašim očima. Da biste spriječili vašu decu od razvijanja osećaja nesigurnosti, pitajte svaku stranu za objašnjenje pre donošenja odluke.

Izvor slika: instantmotoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *