Početna » Zanimljivosti i Zabava » Neugodan ali značajan pregled. Radi ovih razloga kolonoskopiju ne smijete odlagati

Neugodan ali značajan pregled. Radi ovih razloga kolonoskopiju ne smijete odlagati

Mnogi nisu svjesni da kolonoskopiju ne bi nikako trebalo odlagati, naročito u ovim situacijama… Stariji ste od 50 godinaLjudi stariji od 50 godina spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju rak debelog crijeva. Zato bi u tim godinama trebalo da zakažete pregled kod ljekara, upravo iz ovog razloga. U zavisnosti od rezultata prvog pregleda, drugi ćete morati da zakažete tek za 5 ili 10 godina.

U porodici imate nekoga ko je imao rak debelog crijeva – Porodična historija bolesti i vaše genetsko naslijeđe izuzetno su bitne činjenice kada je u pitanju rak. Ukoliko su neki članovi vaše bliže porodice imali rak debelog crijeva ili bilo koji drugi rak, jako je važno da vas ljekar pregleda i pretraži imate li polipe.

Crijeva vam “ne rade” kako treba – Ukoliko nešto ometa rad donjeg dijela probavnog trakta, to ćete odmah primjetiti u wc-u. Primjetite li krv u stolici, ukoliko je stolica tanka, izrazito tamna, vrijeme je da posjetite ljekara.
Osjećate bol u abdomenu – Osjećaj nadutosti nije neki razlog za zabrinutost, ali ako imate osjećaj kao da je donji dio stomaka stalno u grču to je simptom zbog koga morate da odete kod ljekara. Možda samo patite od zatvora, ali svaku hroničnu bol u probavnom sistemu trebate shvatiti ozbiljno i morate prijaviti ljekaru.

Učestale mučnine – Imate li osjetljiv želudac, očigledno ste skloni zdravstvenim tegobama koje se tiču varenja. Imate li historiju želučanih bolesti, morate biti uvijek na oprezu, pa onda i uraditi kolonoskopiju, kako bi izbjegli najgoru od svih, rak.Za više postova o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *